Unieke formule

Jarenlang onderzoek en ontwikkeling leidde tot een milieuvriendelijk alternatief voor bioplastic. Het resultaat is een gepatenteerde formule die grote voordelen biedt voor het milieu.

Onze ecologische rietjes en duurzaam bestek bestaan voor 60% uit biopolymeren van avocadopitten en voor 40% uit synthetische organische verbindingen die bijdragen aan de uitstekende mechanische en fysische eigenschappen van onze Biofase-producten.

Video-introductie:

Terwijl reguliere bioplastics van belangrijke voedselbronnen vertrekken, verwerkt Biofase avocadopitten afkomstig van de avocado-industrie.

Biofase versus andere ecotechnieken

BIOFASE
 • Herwaardeert agro-industrieel afval tot belangrijkste grondstof.
 • Biologisch afbreekbaar in de bodem of op de stortplaats.
 • Dankzij biogene koolstofhoudende grondstoffen is de voetafdruk van Biofase-producten veel kleiner dan die van andere kunststoffen. Avocado’s houden de koolstof die avocadobomen opnemen, vast en wenden ze aan om de weefsels te vormen. Die koolstof keert later terug naar de koolstofkringloop tijdens het biologisch afbreekproces.
 • Scherpe prijs-/kwaliteitverhouding in vergelijking met andere alternatieven voor plastic rietjes en bestek.
 • De rietjes en bestek van Biofase bevatten 60% minder schadelijke stoffen dan plastic die afkomstig is van aardolie. Het afbreekproces verloopt organisch zonder extra behandeling.
ANDERE TECHNIEKEN
 • Gebruikt waardevolle voedselbronnen zoals maïs, aardappelen, tapioca en suikerriet.
 • Wordt overgebracht naar industriële composteringsintallaties waar ze een intensief biologisch afbreekproces ondergaan op hoge temperaturen: een milieubelastend proces. Veel landen beschikken zelfs niet eens over industriële compostering.
 • De ecologische voetafdruk wordt bepaald door de intensiteit van het productieproces die een negatieve invloed heeft op de koolstofcyclus en het natuurlijke ecosysteem.
 • Kosten voor de zorg voor het milieu zijn zeer hoog. Consumenten betalen een oneerlijke prijs voor alternatief.
 • Uit olie vervaardigde grondstoffen kunnen hun impact op het milieu enkel beperken door recyclage. In praktijk is de hoeveelheid gerecycleerd plastic in veel landen minimaal. Andere bioplastic vraagt dan weer industriële compostering wat ook weer een milieubelastend proces is.

Milieuvoordelen

1

Afval wordt grondstof
Ongebruikt afval krijgt een nieuwe functie als grondstof voor een ecologisch product. Dat is duurzaamheid op z’n best.

2

Biologisch afbreekproces
In tegenstelling tot plastic worden Biofase-producten zonder specifieke behandeling biologisch afgebroken dankzij hun plantaardige samenstelling.

3

Beperkte CO2-voetafdruk
Biofase-producten hebben een minimale CO2-voetafdruk die veel lager ligt dan de koolstofvoetafdruk van plastic die uit aardolie vervaardigd wordt.

Natuurlijk afbreekproces

Gebruikte Biofase-rietjes en -bestek horen thuis in de daarvoor bestemde afvalcontainers of zakken voor restafval. Het biologisch afbreekproces zal daar zijn werk doen.

Eens het biologisch bestek en rietjes zich op hun stortplaatsen bevinden, breken ze af in 240 dagen. Zo is de schade voor onze planeet tot een minimum beperkt.

“Het grootste risico voor onze planeet is denken dat iemand anders hem zal redden.”

1

De biopolymeren van avocadopitten vormen een biologisch afbreekbare thermoplastische verbinding van biobased materiaal. Met deze gepatenteerde revolutionaire formule ontwikkelt Biofase producten met een unieke biologische samenstelling.

2

Onze ecologische rietjes en bestek zijn biologisch afbreekbaar als u ze na gebruik in de daarvoor voorziene afvalstroom brengt. Het biologisch afbreekproces vindt zijn oorsprong in de plantaardige grondstoffen.

Biobased hars

Eigendom Eenheid Methode Waarde
Smeltingsstroomsnelheid (200ºC/5kg) g/10min ASTM D1238 10.0
Treksterkte @Max MPa ASTM D638 19.4
Verlengingsweerstand @Break % ASTM D638 16.0
Buigpunt MPa ASTM D638 621
Smeltpunt ºC 205
Vervangt tot 60% van het oliegehalte
door plantaardig materiaal.
Biologisch afbreekbaar.
Vermindert de CO2-voetafdruk
aanzienlijk.
Vervangt polystyreen, polypropyleen en
polyethyleen toepassingen.
Uitstekend geschikt voor
injectieproducten zoals bestek,
harde containers, etc.

Biologisch herkomstonderzoek en afbreekbaarheidsproces

  Criteria voor validatie

De hierboven beschreven producten van Biofase voldoen aan de internationale specificaties die door de American Society for Testing and Materials (ASTM) zijn vastgesteld in de ASTM D6866-12-aanduiding (standaard testmethode voor biobased vaste, vloeibare en gasvormige monsters met behulp van radiocarbonanalyse).
Deze certificatie toont aan dat Biofase-producten ten minste 60% thermoplastisch biopolymeer bevatten dat is afgeleid uit avocadopitten en biologisch afbreekbaar is. Dat laat verdelers toe de producten gelabeld als biobased en biodegradeerbaar op de markt te brengen.

  Chemische samenstelling van de producten

60% biopolymeren gewonnen uit avocadopitten en 40% synthetische organische verbindingen (synthetische polymeren, koppelstoffen, pigmenten en andere additieven).

  Onderzoek naar biologische oorsprong en biologische afbreekbaarheid

Het bestek en de rietjes van Biofase zijn gemaakt van biopolymeren uit avocadopitten en andere biologisch afbreekbare componenten die een afbreekproces van 2 fasen ondergaan. De biopolymeerketens van de avocadopitten worden door vocht en warmte van de afvalstapel aangevallen en splitsen. Hierdoor ontstaan kleinere polymeren die verwerkt worden door micro-organismen uit de bodem. Het bestek en de rietjes worden zo door een groot aantal micro-organismen gemetaboliseerd. Het eindresultaat van dit biologische proces is kooldioxide, water en bodemvoedingsstoffen. Bij dit proces ontstaan geen giftige bijproducten. De componenten die niet afkomstig zijn van de avocadopitten (40%) breken tijdens een groter tijdsbestek af. Ook dit proces is afhankelijk van vocht en temperatuur. De biologische bestanddelen van het Biofase-bestek en -rietjes voldoen aan de ASTM D686612 internationale standaard

  Tijdsduur voor biologische afbraak

Volgens de factoren die beschreven staan in de internationale ASTM-standaard zullen de rietjes en het bestek ontbinden in ongeveer 240 dagen. Het afbreekproces wordt beïnvloed door de eigenschappen van de milieuomstandigheden waarin de producten zich bevinden en worden bepaald door warmte, vocht en micro-organismen. Het resultaat van een onderzoek door derden toont aan dat 24% biologisch afbreekt in 85 dagen en is uitgevoerd in een bodem van 20°C, in gereguleerde vochtigheid. Aangezien de rietjes en het bestek 60% biopolymeren uit avocadopitten bevatten, breken deze producten na ongeveer 240 dagen af.

  Onderzoek naar biologische afbreekbaarheid

Onderzoek door derden wees uit dat de rietjes en het bestek afbreekbaar zijn in de bodem en op stortplaatsen in normale omgevingscondities. De snelheid van biologische afbraak is dan ook afhankelijk van de omgevingscondities. De rietjes en het bestek hebben geen behandeling nodig om het afbreekproces te starten in tegenstelling tot PLA of andere composteerbare producten die pas afbreken bij verhitting tot 105-1080 20°F voor compost en biologische afbraak.

  Conclusie van het onderzoek

Biofase rietjes en bestek voldoen aan de internationale normen voor biobased content. Verdelers en gebruikers kunnen onze producten op de markt brengen gelabeld als biobased en biologisch afbreekbaar.

Horecagroothandel?
En interesse om onze producten te verdelen?

Biofase België zoekt exclusieve verdelers binnen België die ons assortiment rietjes en bestek willen verdelen.

Informeer vrijblijvend naar de samenwerkingsmogelijkheden.

Kantooruren: maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur.

Zit u nog met vragen?